Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin teknoloji alanındaki ilerlemelerini ve hedeflerini açıkladı. Ülkenin 8 ‘Turcorn’a ulaştığını ve 2030’a kadar 100 bin teknoloji girişimi hedeflediğini duyurdu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Medeniyet Teknopark Üsküdar Yerleşkesi Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin küresel teknoloji arenasında önemli bir konuma geldiğini belirtti. Kacır, dijital yetkinliklerin küresel dengeleri yeniden şekillendirdiği bir dönemde, teknolojinin artık stratejik bir bağımsızlık meselesi haline geldiğini vurguladı.
Bakan Kacır, Türkiye’nin son 23 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde güçlü bir Ar-Ge ve inovasyon altyapısı inşa ettiğini ifade etti. Ülkenin, savunma sanayisinde dışa bağımlı bir yapıdan, kendi insansız hava araçlarını, mühimmatlarını, uçaklarını ve uydu sistemlerini üreten bir konuma geldiğini söyledi. Kacır, özellikle insansız hava aracı üretiminde Türkiye’nin dünya lideri olduğunu kaydetti.
Kacır, teknoloji girişimciliğinin ülkenin vizyonunu hayata geçirmede itici güç olduğunu belirtti. Hayata geçirilen fon mekanizmalarıyla kamu kaynaklarının doğrudan girişimlere yönlendirildiğini ve bunun özel sektör yatırımlarını harekete geçirdiğini söyledi. BiGG programı aracılığıyla 2 bin 600’den fazla teknoloji odaklı iş fikrinin girişime dönüştüğünü aktardı.
Ülkenin genç nüfusunun teknolojiye uyum sağlama kabiliyetinin yüksek olduğuna dikkat çeken Kacır, gençlerin teknolojiye kullanıcı olarak değil, tasarımcı, geliştirici ve üretici olarak katılmasını önemsediklerini dile getirdi. Deneyap Teknoloji Atölyeleri ve Milli Teknoloji Uzmanlık Programı gibi uygulamalarla gençlerin geleceğin yetkinlikleriyle buluştuğunu belirtti.
TEKNOFEST’in milyonlarca gencin teknolojiye ilgisini ve girişimcilik cesaretini artırdığını vurgulayan Kacır, Türkiye’nin teknoloji girişimleri için doğru adres olarak öne çıktığını söyledi. Oyun, e-ticaret, yapay zeka ve finans teknolojileri gibi alanlarda başarılı girişimlerin bulunduğunu ifade etti. Kacır, küresel arenada Türkiye’nin bayrağını dalgalandıran 8 unicorn (Turcorn) bulunduğunu açıkladı.
Bakan Kacır, 2030 yılına kadar Türkiye’den 100 bin teknoloji girişiminin doğmasını ve bu girişimlerin toplam değerinin 100 milyar doları aşmasını hedeflediklerini belirtti. İstanbul’u teknoloji yatırımları için dünyanın önde gelen merkezlerinden biri haline getirme vizyonunu paylaştı. Turcorn 100 Programı ve Türkiye Tech Visa Programı gibi uygulamalarla girişimcilerin finansmana erişimini kolaylaştırdıklarını ve küresel pazarlara açılmalarını hızlandırdıklarını kaydetti.
Atatürk Havalimanı’nın Terminal İstanbul projesiyle dünyanın en büyük teknoloji ve girişimcilik merkezlerinden biri haline getirileceğini söyleyen Kacır, dijital şirket uygulamasının kuruluş ve yönetim süreçlerini hızlandıracağını ifade etti. Sanal ofis hizmetiyle kuluçka aşamasındaki girişimlerin mali yüklerinin hafifletildiğini belirtti. Girişim sermayesi ekosistemini kuvvetlendirmek üzere 300 milyon dolarlık kaynağın devreye alınacağını duyurdu.
Kacır, 2002’de sadece 2 teknopark varken, bugün 114 teknoparka ulaşıldığını ve bu teknoparklarda 13 bini aşkın firmanın faaliyet gösterdiğini aktardı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin teknoloji geliştirme iddiasını ileriye taşıdığını belirtti. Teknoparkın Üsküdar Yerleşkesi’nin 11 bin 400 metrekare kapalı alana sahip yeni binasıyla girişimcilere modern bir çalışma ortamı sunduğunu ve GO Girişim Ofisi ile kapsamlı destekler sağlandığını sözlerine ekledi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]