Türkiye’nin ihracatı ocak-ağustos döneminde yüzde 4 artarken, ABD 9.6 milyar dolarla ikinci büyük pazar oldu. Sektörel ve il bazlı ihracat detayları paylaşıldı.
Türkiye’nin ocak-ağustos döneminde toplam ihracatı geçen yıla göre yüzde 4 artışla 185 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde ABD, 9 milyar 636 milyon 664 bin dolarlık dış satımla Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ikinci ülke konumuna yükseldi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Almanya 13 milyar 576 milyon 381 bin dolarla ilk sırada yer alırken, ABD’ye yapılan ihracat yüzde 12,9’luk bir artış gösterdi.
Ocak-ağustos döneminde ABD’ye yapılan ihracatta kimyevi maddeler ve mamulleri ile elektrik ve elektronik sektörleri öne çıktı. Kimyevi maddeler sektörünün ihracatı yüzde 33,7 artışla 1 milyar 43,4 milyon dolara ulaştı.
Elektrik ve elektronik sektörünün ihracatı ise yüzde 41,8 artarak 996,4 milyon dolara yükseldi. Otomotiv endüstrisi de yüzde 3,5’lik artışla 841,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Aynı dönemde makine ve aksamları sektörü ihracatı yüzde 27,2 artışla 530,8 milyon dolara, halı sektörü ise yüzde 5,2 artışla 486,7 milyon dolara ulaştı.
İller bazında incelendiğinde, ocak-ağustos döneminde ABD’ye en fazla ihracatı 3 milyar 423,8 milyon dolarla İstanbul yaptı. İstanbul’un ABD’ye ihracatı geçen yıla göre yüzde 9,1 arttı.
İstanbul’u 976,5 milyon dolarla Ankara, 819,7 milyon dolarla İzmir, 816,4 milyon dolarla Gaziantep ve 700,3 milyon dolarla Kocaeli izledi. Ankara’nın ABD’ye ihracatındaki artış yüzde 53,5 olarak kaydedildi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]