--:--:--
USD49,60EUR55,72ALTIN6.539,29Istanbul18° Az bulutlu2:27ÖĞLE'YEKALAN SÜRE
Ekonomi

Kahverengi Kokarca İle Savaşta 1,6 Milyon Samuray Arısı Doğaya Salındı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kahverengi kokarcayla mücadelede 2026’da 859 bin hanede kışlak mücadelesi yapıldığını ve 1,6 milyon samuray arısının doğaya salındığını açıkladı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Kahverengi Kokarca İle Savaşta 1,6 Milyon Samuray Arısı Doğaya Salındı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında 2026’da 859 bin 329 hanede kışlak mücadelesi yapıldığını ve biyolojik mücadele amacıyla 1 milyon 650 bin samuray arısının doğaya salındığını duyurdu. Bakanlık, zararlı böcekle mücadelede entegre yöntemler uyguluyor.

Kahverengi kokarcanın fındık başta olmak üzere 300’den fazla bitkisel ürüne zarar verebildiğini belirten Yumaklı, zararlının bulunduğu ve risk altındaki illerde ‘Kahverengi Kokarca ile Mücadele Eylem Planı’ çerçevesinde samuray arısı salımları yapıldığını ifade etti.

Mücadele Yöntemleri ve Uluslararası İşbirliği

Bakanlık, 2025’te mücadele edilecek il sayısını 40’a çıkararak yaklaşık 1 milyon 156 bin samuray arısı salımı gerçekleştirdi. Bu çalışmalar, dünya ölçeğinde dikkat çeken parazitoit salım uygulamaları arasında yer alıyor.

40 ilde öncelikle biyolojik mücadele, popülasyon yoğunluğunun yüksek olduğu alanlarda ise kimyasal mücadele uygulanıyor. Sonbaharda Karadeniz ve Marmara bölgelerinde feromon tuzaklarla cezbet-öldür yöntemi kullanılıyor.

Zararlının kışlamak amacıyla ev, ahır gibi alanlara yöneldiği dönemde kışlak mücadelesi yapılıyor. 2026’da 859 bin 329 hanede bu mücadele gerçekleştirildi. Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan ile işbirliği yaparak parazitoit üretimi ve salımı konusundaki tecrübelerini paylaşıyor.

Türkiye’de üretilen 20 bin samuray arısı Azerbaycan’a gönderildi ve ilk parazitoit salımı 7 Temmuz’da gerçekleştirildi.

Üreticilere Eğitim ve Yeni Projeler

Bakanlık, ‘Kahverengi Kokarca ile Ülkesel Entegre Mücadele Yönetimi Projesi’ ile üreticilere zararlının kontrolü hakkında eğitimler veriyor. Eğitimlerde zararlının biyolojisi, kışlak alanları ve alınması gereken tedbirler anlatılıyor.

Biyolojik mücadele yöntemlerinin yaygınlaştırılması ve farkındalığın artırılması amacıyla broşürler dağıtılıyor. Bu faaliyetlerle mücadelede bilinç düzeyinin artırılması hedefleniyor.

Bakanlık, kahverengi kokarcaya karşı bilimsel çalışmaları güçlendirmek üzere iki yeni proje başlattı. Bu projelerle fındıkta verim ve kalite kayıplarının analizi yapılacak, kimyasal mücadele optimize edilecek. Ayrıca farklı konukçulardaki zarar potansiyeli ve kritik mücadele dönemleri belirlenerek tahmin-uyarı sistemleri geliştirilecek.

Benzer Haberler

Tümü
TCMB Konut Fiyat Endeksi Eylülde Yüzde 1,2 Arttı
TCMB Konut Fiyat Endeksi Eylülde Yüzde 1,2 Arttı
Devlet Gelecek Yıl Taşınmazlardan 143,8 Milyar Lira Gelir Hedefliyor
Devlet Gelecek Yıl Taşınmazlardan 143,8 Milyar Lira Gelir Hedefliyor
Gram Altın Güne Yükselişle Başladı 6646 Lirayı Gördü
Gram Altın Güne Yükselişle Başladı 6646 Lirayı Gördü
BIST 100 Endeksi Güne Yüzde 144 Düşüşle Başladı
BIST 100 Endeksi Güne Yüzde 144 Düşüşle Başladı
Türkiye Innovation Week Ödülleri Sahiplerini Buldu Girişimciler ve İnovatif Projeler Ödüllendirildi
Türkiye Innovation Week Ödülleri Sahiplerini Buldu Girişimciler ve İnovatif Projeler Ödüllendirildi
MASAK Kiralık Hesaplar İçin Yeni Rehber Yayınladı
MASAK Kiralık Hesaplar İçin Yeni Rehber Yayınladı
Emlak Kredi ile Ev Almak ve Birçok Haberler ..
Copyright © 2025 Tüm hakları EMLAKREDİ 'de saklıdır.